Sveiki atvykę į Naglio Puteikio fanų blogą. Čia visa tai, kas netilpo paties N.Puteikio svetainėje

Gerbiamieji, visi neabejingi gerai žinomam visuomenės veikėjui Nagliui Puteikiui,
kviečiami prisidėti prie jo visuomenei "naudingos" veiklos nušvietimo.
Kadangi dėl didelio krūvio Naglis Puteikis savo oficialiuose bloguose

nespėja sutalpinti visos informacijos apie savo nuveiktus "gerus" darbus,
jam padėti nutarė jo prisiekusieji gerbėjai.
Sukurtas N.Puteikio fanų klubas. Tikime, kad N.Putekio gerbėjų yra labai daug.
Kviečiame visus registruotis
naglio.fanai@gmail.com.
Šiuo elektorinio pašto adresu laukiame ir visos informacijos apie N.Puteikio darbus,
kuriais jis dar nespėjo pasigirti savo oficialiuose informacijos šaltiniuose.
Už Klaipėdą klaipėdiečiams!
Įspėjimas. Šio tinklapio atsiradimas ir jo turinys su N.Puteikiu nebuvo derintas
ir niekada nebus derinamas...

2009 m. lapkričio 11 d., trečiadienis

Pusė tiesos – baisiau už juodžiausią melą

Eglė Navickienė

Pusė tiesos yra baisiau už juodžiausią melą. Nuo tokio melo lengvai neatsiplausi, nes visada reikės aiškintis, kuri teiginio dalis yra tiesa, o kuri melas. Dalis žmonių patinkės aiškintis tiesą, padarydami išvadą, kad visi jie tokie. Mūsų puslapio herojus Naglis Puteikis yra puikiai įvaldęs šią taktiką ir yra geriausias pusės tiesos sakytojas visoje Klaipėdoje.

Pusinės tiesos melą N.Puteikis pukiai panaudojo Giedrės Narvilaitės rašinyje apie Tabako fabriko rekonstrukciją. Korespondentė suteikė tribūną abiem konfilkto pusėm ir Puteikis trumpa ir konrečia citata tuoj pasinaudojo „KPD yra prieš tokio tūrio statinių statybas tokioje jautrioje vietoje“. Jo oponentė G.Giedraitytė kalbėjo apie ES pinigus, investicijas ir sunkų kultūros paveldo departamento vadovo charakterį. Man teko girdėti kokios įstatymų džiuglės tyko projektuotojų ir labai dažnai jie yra priklausomi nuo valdininkų malonės. Taip, netikėtai, pati nepastėbėjusi, patekau ant Puteikio kabliuko.

Aš gana neblogai žinau N.Puteikio elgesio stilių, bet buvau šokiruota, kai sužinojau, tesybę. Buvusio Tabako fabriko teritorijos detalusis planas yra patvirtintas 2004 m. rugsėjo 30 dieną. Priminsiu, kad teritorijų planavimo įstatymo raidė sako, kad teritorijos detaliuoju planu yra nustatoma kur skype bus pastatai, kokio maksimalaus auksčio, koks procentas sklypo bus užstatytas ir kiek kvadratinių metrų pastate bus pastatyta lyginant su sklypo bendru plotu. Šiandien negali būti diskutuojama ar gali ar negali atsirasti tokio aukščio pastatai. Pastatų aukštingumą reguliuojantys dokumentai buvo patvirtinti 2004 metais. Šiandien miestas jau rengia kitą planavimo dokumentą – techninį projektą, tačiau N.Puteikis nusprendė netvirtindamas techninio projekto, „peržaisti“ detalaus plano sprendinius. Priminsiu, kad detalaus plano sprendiniai buvo parengti pagal KPD išduoduotas sąlygas, o planas KPD atstovų buvo patvirtintas Nuolatinės statybos komisijoje.

Gal rengdami techninį projektą architektai padidino pastatus? Techninio projekto savo akyse nemačiau, tiesiog remsiuos N.Puteikio žodžiai, kuriuos jis man parašė viename socialinių ryšių tinkle. Puteikis mano, kad ten negali būti projektuojamas 6000 kv. metrų pastatas. Jo nuomone užtektų 2000 kvadratų. Tuo tarpu patvirtintas detalusis planas sako, kad teritorijos intensyvumas gali būti 2,5. Tabako fabriko plotas yra 3910 kv. metrų. Taigi projekto rengėjai turėjo teisę planuoti 9775 kv. m. (dabar planuojama 6000). Gal Puteikio šalininkai tai vadins kova už senamiesčio išsaugojimą, man tai labiau primena tarnybinių įgaliojimų viršijimą.

Socialinių ryšių tinkle tris kartus klausiau N.Puteikio kokioje stadijoje yra Tabako fabriko planas, bet atsakymo nebuvo. N.Puteikis nuo paveldo reikalų peršokdavo į politiką ir pan. Manau dalį N.Puteikio “argumentų” reikia pateikti ir šio puslapio skaitytojams:

1. Dramos tetarui sutvarkyti kitiems metams teskirta 5 mln. Lt, o ta i tas pats kas nieko ir tokiu budu teatro restauravimas uztruks 20 metu. Muzikiniam neskirta is vis nieko. O Kulturos fabrika ruosiamasi paleisti per 2 metus.
As siulau atvirksciai - pirma Dramos teatras, po oi - Muzikinis, o jau tada tik Kult.fabrikas, bet ne 6000 kv.metru, o normalus fabrikelis, atitinkantis regiono poreiki - uztektu pilnai 2000 kv.m.


2. tegu stato, bet ne 6000 kv.metr... Skaityti toliauų gigantą, o normalų, tinkantį regionui, o ne Abu Dabiui. Nesutinku ne su eiliškumu, bet su prioritetatais ir nesutinku su gigantomanija, kuri diskredituoja svarbisu dalykus ir nepalieka lėšų dar svarbesniems projektams. Miestui nekenkiu, atvirkščiai noriu, kad būtų 2 teatrai ir Kultūros fabrikaėlis (o ne supergigantiškas kultūros ir meno gamyklų kompleksas).


3. O taryba, manu, kad [pritarimo] neduos, nes norima vietoj buvusio tabako fabriko korpuso renovacijos papildomai dar pastatyti pusantro karto diseni analogišką priestatą - jame sutilptų visa meno ir kultūros brolija ne tik iš LT bet iš LA ir EE. (kalba netaisyta)

Pritariu p.Puteikiui, kad verkiant reikia remontuoti abu miesto teatrus. Tačiau su Tabako fabriku tai neturi nieko bendro. Dramos teartas, Muzikinis teatras yra VASTYBĖS ŽINIOJE. Tuo tarpu Tabako fabrikas yra SAVIVALDYBĖS ŽINIOJE. Todėl savivaldybė jį ir stato. Manau tarybos narys turėtų žinoti objektų pavaldumo niuansus.

Aš nesu architektė, nesu paminklosaugininkė. Negaliu ir nenoriu spręsti ar būsimasis Tabako fabrikas bus gražus. Tiesiog noriu, kad Lietuvoje būtų gerbimas įstatymas. Taigi šiandien įstatymas (detalusis planas) leidžia miesto savivaldybei planuoti 7 aukštų, 10 000 kv. metrų pastatą, kai savivaldybė ketina statyti tik 6000 kv. m. pastatą.

Naujajame Tabako fabriko priestate įsikurs kino teatras su 100 vietų žiūrovu sale. Kino salė turėtų generuoti pajamas iš kurių galės būti išlaikomos jaunųjų menininkų dirbtuvės. Jei savivaldybė pasiduos Puteikio spaudimui, šitą kompleksą reikės išlaikyti iš mokesčių mokėtojų pinigų, o vienintelis kino teatras ir toliau liks Akropolyje.

Manau visi sutiksime, kad kultūros erdvių negali būti per daug, o kultūros inkubatorius šioje vietoje yra geriau nei prekybos centras. Ir rūpindamasis menamo paveldo saugojimu, N.Puteikis eilinį kartą pasako tik pusę tiesos. Naudodamasis kultūros paveldo priedanga, Puteikis suvedinėja sąskaitas su savo politiniais oponentais.

6 komentarai:

  1. Anonimiškas11/11/09 17:17

    Šaunuolė Eglužė. Pataikei į dešimtuką ir parodei, kad tas veikėjas tik smulkus demagogas ir populistas. Galėtų varyti iš Klaipėdos kuo toliau. Į ilgalaikę (kokių 10 metų komandiruotę) į kokį Vilnių.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas11/11/09 21:33

    Man atrodo prokurorai jau turėtų kreiptis į teismą, kad apgintų klaipediečių viešąjį interesą nuo Naglio Puteikio savivalės, nes jo veikla yra akivaizdžiai žalinga visuomenei.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas12/11/09 13:59

    http://www.ore.lt/article.php?action=get&id=1012754 straipsnyje rasoma, kad:
    Kol kas skaičiuojama, kad fabriko projekto vertė apie 40 mln. litų. Dalį pinigų renovacijai tikimasi gauti iš ES fondų. Planuojama, kad kultūros fabrikas pradės funkcionuoti 2011 metais.

    Kaip suprantu pinigu nera, prades statybas uz ES pinigus, po to skolinsis is banku kad padengti savivaldybes dali ir jei valstybe kada nors duos tai objektas bus baigtas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas13/11/09 10:10

    Miestą statė vokiečiai, sugriovė ir apgyvendino sovietai, todėl kol kas nėra nei klaipėdietiškos dvasios, nei tradicijų. Net ir "kultūringos skulptūros" stovi ant senųjų klaipėdiečių kaulų.
    Klaipėda buvo tam tikrose srityse ugdomų muzikantų lyderis. Tačiau... Senieji pedagogai-mohikanai pamažu ieško ramesnio gyvenimo būdo. Amžius, sveikata... Į jų vieta nestoja niekas. Menų fakultetai sėkmingai gamino specialistus ant kurių pečių šiandien visa Lietuvos dalies maždaug nuo Dubysos iki jūros kultūrinio darbo našta ir sėkmė. tačiau pagal savo prigimtį fakultetai profesionalų negalėjo, neturėjo, pagaliau ir neišugdė. Dėl to visa likusi Lietuva iš Klaipėdos tyčiojasi, o visi gabiausieji čia gavę gerus pradmenis, net iš tolo negalvoja apie Klaipėdą. Klaipėda yra ne darbo laukas, o tremtis.
    Klaipėdoje jau seniai nereikalingi aktyvūs ir mąstantys, ambicingi menininkai. Gal dėl to, kad mato Klaipėdos puvimą ir tai nebijo pasakyti viešai. Šiaip jau čia vyksta metodiškas apsitapšnojimas ir magistrų žiedų dalijimasis savame rate.
    Bet jis siauras. greit nebeliks kam duoti.
    Reiškia tik tiek kultūros Klaipėdoje? Visiems nusi.. ant griūvančių teatrų, neįdomu, ką rodo galerijos, duokit jiems tik areną, kultūros ar menų fabriką ir t.t. kad turėtų kur mėsos gaminius pristatyti kaip meną. Prie fabriko neužmirškit dar dešros cecho prikomponuoti.
    Gal dailininkai ir žymiausi, bet chorai... Beje, kiek jų? O kiek orkestrų? O kiek šokių kolektyvų, skirtų ne aerobikai? O Fakus kryptingai baigia sunaikinti. Metodiškai. Klaipėdai jų, pasirodo, nebereikia, kaip nereikia jokios klasikinės kultūros.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas13/11/09 11:39

    Niekas nepriestarauja, kad abu Klaipedos teatrus reikia tvarkyti, tačiau lygiagrečiai nereikia gniuždyti kitų iniciatyvų. jei bus sutvarkytas tabako fabrikas, vienais griuvėsiais Klaipėdos centre bus mažiau. Teatrai turi savo vadovus, valdančiąsias institucijas ir tegul rūpinasi. Klausimas, kas taip tuos teatrus ir kultūrinį mūsų gyvenimą nugyveno, gal reikia tuos žmones įvardinti ir švelniai jiems pasiūlyti pasitraukti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas3/12/09 22:44

    too Anonimiškas rašė...
    teisingas komentaras.Man dar atrodo,kad kas Klaipėdos kultūrą griauna,tas labiausiai ir fabriko trokšta.Vien "Jūros šventės" pavertimas balaganu yra neatleistinas,tačiau visiems gerai žinoma ponia,atrodo,sustoti nesiruošia.

    AtsakytiPanaikinti